Zonder samenwerking geen NL Design System: daar zijn alle betrokken partijen het over eens. Eén van die samenwerkingen verloopt tussen het kernteam van het NL Design System en de gemeente Den Haag. Robbert Broersma vertelt vanuit het kernteam over de samenwerking en Bryan de Jong vanuit de gemeente Den Haag. Wat heeft Robbert als tech lead kunnen bijdragen en hoe verloopt de samenwerking precies?
De voordelen van open source werken
Robbert werkte al eerder aan design systems voor verschillende bedrijven. Voor het NL Design System is hij dan ook bezig geweest om in kaart te brengen wat de wensen en bezwaren zijn om samen te werken aan een gedeeld open source designsysteem. Door dit te vertalen naar een concrete werkwijze en architectuur, wil hij samen met het kernteam zorgen dat zoveel mogelijk mensen kunnen bijdragen aan het NL Design System. Zo ook de gemeente Den Haag.
Robbert vertelt: “Door te inventariseren wat mensen nodig hebben, konden we bedenken hoe we de brug kunnen slaan tussen teams die verschillende technieken gebruiken. En hoe kunnen we teams nou verleiden om zelf open source te werken? Ik merkte dat dit voor veel gemeentes en ministeries een drempel is.”
Dat veel organisaties ‘angstig’ zijn dat door open source te werken anderen tegen hun wens in gebruikmaken van een huisstijl en logo is volgens Robbert écht niet nodig. “Dit is geen realistische angst, de kans is namelijk héél klein dat een partij letterlijk een logo of huisstijl overneemt. Dit wordt eigenlijk altijd aangepast door de eigen kleuren, lettertypes etc. Wat wij proberen is om zo veel mogelijk code herbruikbaar te maken, zodat er een goede samenwerking ontstaat. Dat betekent ook de huisstijl loskoppelen van de functionele code. Als je kijkt naar alles wat je uit de samenwerking haalt, zoals nieuwe technieken ontdekken en tijd besparen, dan is het uiteindelijk alles waard. Dat is ook wel gebleken uit de samenwerking met de gemeente Den Haag.” – aldus Robbert.
De samenwerking tussen NL Design System en de gemeente Den Haag
De gemeente Den Haag stelde vanaf zomer 2020 een tijdelijk ontwikkelteam samen. Zij werken met sprints van ongeveer drie weken. Tijdens een sprint wordt er een doel gesteld en er vinden evaluaties plaats. Wat is het doel en hoe gaan we dit bereiken?
Robbert werd vanuit het NL Design System uitgenodigd om bij deze processen betrokken te zijn. “Door onze expertise van designsystemen konden wij uitleggen wat de pijnpunten en problemen zijn bij het ontwikkelen van bepaalde componenten, zoals buttons of checkboxen. Gedurende zo’n sprint konden wij vanuit het NL Design System meekijken en weer tips geven omdat Den Haag open source werkt. Door op de juiste momenten aanwezig te zijn, kan je in korte tijd zorgen dat het resultaat en mooier is en beter herbruikbaar voor andere teams, dan wanneer ze het zonder onze begeleiding hadden gedaan – of we attenderen juist erop dat het werk al door ander team is gedaan en herbruikbaar is”.
Robbert vertelt verder dat het unieke aan dit project is dat er een echte community is ontstaan. “We slaan een brug tussen mensen die vergelijkbaar werk doen. Zo hoeven minder mensen hetzelfde werk te doen, zodat er meer wordt gedaan in een kortere tijd.”
Samenwerken is van groot belang
Dat de samenwerking van beide kanten goed verloopt, is te merken als Bryan de Jong namens de gemeente Den Haag vertelt: “Robbert is inderdaad aanwezig bij onze sprint-review en refinements. Vooral het samenwerken met het team van het NL Design System tijdens de refinement-stap is van groot belang, omdat wij in deze stap ons werk definiëren. Dit zorgt ervoor dat wij duidelijk hebben hoe we ons werk overdraagbaar kunnen maken, voordat we ermee aan de slag gaan. In een andere situatie zou dit pas plaats kunnen vinden nadat het Den Haag Design System al staat.”
Volgens Bryan zijn juist dit de momenten waarop Robbert kon verwijzen naar werk dat al in een bepaald component is gestoken door een andere gemeente, of door het kernteam zelf. “Dit betekent dat als wij sneller zijn, een andere gemeente bij ons kan ‘afkijken’ en daar tijd mee kan besparen. Maar stel dat een andere gemeente juist ‘voorloopt’, kunnen wij weer profiteren van hun kennis. Zo kunnen wij in deze fase (zelfs als het NL Design System nog in ontwikkeling is) al waarde leveren door kennis, onderzoek én code te delen.”
Bryan wil benadrukken dat de hulp vanuit het kernteam met begrijpen hoe men een designtoken-structuur opzet (die voor alle NL Design System projecten hetzelfde is) hun veel tijd heeft bespaard. Hij vertelt: “Daarnaast is de kwaliteit van onze eigen architectuur en documentatie verhoogd. Door open source te werken, kon Robbert gemakkelijk mee kijken en ons op afstand ondersteunen. Dit verlaagt de drempel voor andere projecten om hun architectuur gelijknamig in te delen. Je kunt namelijk genoeg open source voorbeelden vinden!”
Meedoen?
Wil je meer weten of graag meedoen? Neem dan contact op met projectleider Angela Imhof. Voor meer informatie kun je je ook aanmelden op ons Slackkanaal.