Een samenwerking die iedereen verder brengt door kennis te delen: zo omschrijven René Olling en Jeroen du Chatinier de samenwerking tussen de gemeente Utrecht en het team van het NL Design System. Dienstverlening voor de inwoners van de gemeente Utrecht staat voor zowel Jeroen en René voorop en zij merken dat het open source samenwerken ervoor zorgt dat ze eerdere ervaringen en onderzoeken kunnen inzetten om de inwoners beter van dienst te zijn.
Het klikte eigenlijk direct
René Olling is lead UX/product design en werkt al jaren bij de gemeente Utrecht, altijd ‘aan de internetkant’ van de gemeente, zoals hij het zelf zegt. Hij merkte dat dienstverlening en de focus op de inwoners steeds belangrijker werd. In zijn reis daarnaartoe kwam hij Jeroen du Chatinier (lead UX-research en design) tegen, die destijds bezig was met het digitale organisatiesysteem van de gemeente Utrecht.
“Het klikte eigenlijk direct! Inmiddels zijn we vele projecten verder die we samen hebben uitgevoerd. Beiden hebben wij als doel om zoveel mogelijk voor én met de inwoners te doen. Die gemeenschappelijkheid bindt ons” – aldus René.
Jeroen voegt toe: “We kijken allebei met dezelfde insteek: waarom doen we dit? Voor wie doen we het en hoe kunnen we een probleem oplossen? Het stukje vertrouwen komt bij ieder project terug, want als het gaat om contact met de gemeente, moet het vertrouwen op alle vlakken goed zitten.”
Om een voorbeeld te noemen legt Jeroen uit dat het contact met de gemeente via internet meestal gaat om belangrijke én vertrouwelijke zaken. Zoals de huwelijksplanner die via de website van de gemeente ingevuld kan worden.
“Trouwen brengt veel ‘gedoe’ met zich mee, dus mensen willen zeker weten dat het goed zit als ze via de website van de gemeente hun grote dag vastleggen. Wij zijn bezig geweest om te kijken hoe we dit stappenplan zo makkelijk en overzichtelijk mogelijk konden maken. Bij alles wat je bij de gemeente doet, moet de inwoner het gevoel hebben dat het ‘goed zit’. Al deze ervaring nemen wij mee in onze samenwerking met het kernteam van het NL Design System.”
Vaste contactmomenten met het kernteam
Iedere vrijdagmiddag hebben de heren een vast contactmoment met de leden van het kernteam van het NL Design System.
“We spreken afwisselend met Rogier, Robbert en Yolijn. Afhankelijk van de behoefte, haken ze aan. Daarnaast kunnen we altijd ‘last minute’ contact opnemen als er vragen zijn, ook houden we contact via het Slack-kanaal.” – zegt René.
Jeroen voegt daaraan toe: “Zelfs tijdens een boottochtje regelde Robbert nog even snel iets voor ons, zodat wij verder konden. De toewijding van het team is echt enorm! Ze hebben met een engelengeduld regelmatig uitgelegd hoe we bepaalde stappen konden doorlopen. Je ziet dat de olievlek zich steeds meer uitbreidt, vooral het ‘doen’ vinden we echt leuk.”
Een nieuwe wereld van ontwikkelen
Volgens Jeroen en René is het NL Design System een nieuwe wereld van ontwikkelen waarin je mee ‘moet’ gaan. “Als gemeente kan je bijna niet anders dan meegaan, zeker als je het écht voor de inwoners wilt doen. Om een voorbeeld te noemen wil ik uitleggen dat mensen die laaggeletterd zijn ons lieten zien hoe zij zich door zo’n website heen ‘worstelen’. Dit zijn enorme eyeopeners, omdat wij als ontwikkelaars en designers vaak denken dat het wel duidelijk is, terwijl de onderzochte doelgroep soms aangeeft dat het juist heel onoverzichtelijk is. Zeker voor een doelgroep zoals laaggeletterden of slechtziende mensen. Als zo’n onderzoek eenmaal uitgebreid is uitgevoerd, kunnen andere gemeentes hier gebruik van maken. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, want je vindt heel veel componenten, onderzoeken en informatie in het NL Design System.”
Zowel René als Jeroen zijn het erover eens dat je elkaar enthousiast maakt én houdt als je iets doet wat je leuk vindt. Dat is volgens hun de grote kracht van de samenwerking met het kernteam NL Design System. “Je leert oprecht van elkaar door te luisteren naar elkaars ervaringen en expertise. Eigenlijk is iedereen die hieraan meewerkt heel toegewijd. Daarnaast heb ik nu meerdere ontwikkelaars op de radar, die precies weten hoe alles werkt. Dat we met behulp van de community echt zelf aan het bouwen zijn, had ik nooit verwacht!”. – aldus René.
Jeroen voegt toe: “Mijn html/CSS-skills waren aan het begin van de samenwerking helemaal niet zo groot, terwijl ik nu hele componenten bouw! Ik leer iedere keer weer meer bij. Als je wilt, kan je alles zelf leren door het te doen.”
Meer informatie over het NL Design System?
Wil je meer informatie over het NL Design System of graag meedoen? Neem dan contact op met Angela Imhof. Voor meer informatie kun je je ook aanmelden op ons Slack-kanaal.