Na 2 keer Innovatiebudget Digitale Overheid krijgen we vanuit Gebruiker Centraal structurelere funding. Projectleider Angela Imhof: “Daarmee kunnen we niet alleen de werkzaamheden van het kernteam voortzetten, maar ook intensiveren en uitbreiden. Dus in 2022 kunnen we nóg meer teams helpen en samen met de community het NL Design System weer een niveau hoger brengen.”
Bijeenkomst om input van de community op te halen
Angela: “Omdat het NL Design System een open (source) project is, vinden we het belangrijk dat we onze tijd besteden aan die zaken die er echt toe doen. Daarom hebben we op 16 november tijdens een interactieve sessie input opgehaald op de belangrijkste thema’s en onderwerpen voor het komende jaar. En we hebben weer veel goede ideeën, suggesties en feedback ontvangen, dank daarvoor!”
Zo waren er vooral veel complimenten voor de inzet, flexibiliteit en werkwijze van Robbert, Rogier en Yolijn. Heel fijn om te horen en gelukkig blijven zij hier komend jaar dus volop mee doorgaan.
Als kernteam willen we daarbij in ieder geval:
- bijdragen aan (ge)makkelijker open source werken, door als organisatie met NL Design System als basis je eigen design system samen te stellen;
- zorgen dat onderdelen van NL Design System snel en laagdrempelig ingezet kunnen worden om de gebruiksvriendelijkheid van bestaande sites stapsgewijs te verbeteren;
- een basis bieden voor het delen van kennis over gebruiksvriendelijkheid (UX, toegankelijkheid en content design) met anderen, die een andere huisstijl hebben of een ander framework gebruiken;
- en een (NL) Design System Week organiseren met aandacht voor onboarding, het creëren van componenten, masterclasses, workshops en kennisdeling.
Bovendien gaan we begin van het jaar direct aan de slag met een overzichtelijke basisplek waar alle onderdelen van het NL Design System samenkomen en ook direct(er) zichtbaar wordt wat je met het NL Design System kunt. We nemen daarin de aanbevelingen die we hiervoor hebben ontvangen, zoveel mogelijk mee:
- Voorbeeldapplicaties die draaien op een NL Design System-site;
- Tutorials en readme’s voor mensen die echt voor het eerst beginnen (bijvoorbeeld: hoe installeer je jouw versie van het NL Design System?);
- Een overzicht van video’s en workshops;
- Een basis NL Design System-componentenlijst;
- Makkelijk inzichten met elkaar delen, via een laagdrempelige tool;
- Helpen met communicatie richting management en andere delen van organisatie (draagvlak);
- Informatie bieden voor aanbestedingen, eisen en samenwerking met leveranciers
Community driven
Angela: “Het NL Design System is van ons allemaal. En we zijn dan ook erg blij dat veel organisaties ons ook volgend jaar weer helpen het NL Design System verder te brengen. De gemeente Utrecht en Den Haag gaan daadwerkelijk de stap zetten om componenten en onderdelen te gebruiken in applicaties en websites. En daarnaast werken en bouwen verschillende organisaties mee aan de design tokens, componenten en worden (gebruikers)onderzoeken en inzichten actief in de community gedeeld.”
Aanvullingen?
Het Miro-bord dat we tijdens de bijeenkomst gebruikten blijft open staan, zodat de bijdragen terug te lezen zijn en je zelf eventueel ook nog zaken kunt toevoegen.
Maar we willen je vooral oproepen: als je komend jaar mee wilt werken, denken of graag wat meer gerichtere informatie ontvangt, neem dan contact op met het kernteam. We gaan graag in gesprek en samen op zoek naar de mogelijkheden!