“Waarom zouden we dit alleen maar voor de gemeente Den Haag bouwen?” – dit vraagstuk kwam al snel bovendrijven bij Vincent van Beek. Als product owner van MijnDenHaag is hij verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van het portaal. Den Haag bouwt aan een verzameling NL Design componenten om een nieuwe open source MijnOmgeving vorm te geven. Vincent vertelt over de samenwerking met andere gemeentes en de inzet van het NL Design System.
Iets bouwen voor een breder publiek dan de inwoners van Den Haag
De wens om iets te bouwen voor een breder publiek dan de inwoners van Den Haag was er een paar jaar geleden al, vertelt Vincent. Vanuit zijn werk op de afdeling online bij de Gemeente Den Haag merkte hij al snel de potentiële meerwaarde om open source te ontwikkelen. Na het aanvragen van een innovatiebudget werd er gestart met een Service Design traject, de bouw van NL Design componenten en het ontwikkelen van een open source MijnGemeente (de online omgeving voor inwoners en ondernemers van Den Haag).
“Om een redelijk ‘standaard’ dienstverlening voor gemeentes te bouwen kwam het NL Design System naar voren. De richtlijnen vanuit het UX (User Experience, gebruikerservaring) sluiten goed aan bij de behoefte om een open source componentenverzameling te leveren. De bedoeling is om deze componenten met minimale inspanning aan te passen naar de huisstijl van andere gemeentes, denk bijvoorbeeld aan de gemeente Utrecht of Haarlem. Zo willen we het budget van de gemeente Den Haag ook nuttig laten zijn voor andere gemeentes. Door de open source koers kunnen wij ook profiteren van ontwikkelingen bij anderen”– licht Vincent toe.
Samenwerken aan een betere dienstverlening
De gemeente Den Haag heeft het eerste service design afgerond en start dit jaar het vervolg. Een Service Design is een uitgebreid gebruikersonderzoek onder inwoners en ondernemers in de stad Den Haag. Zo onderzochten ze dingen als: wat heb je nodig van een gemeente als je iets opzoekt? Hoe zoeken mensen? Uit dit onderzoek kwamen verschillende kernwaarden die als principes en klantbehoeftes zijn uitgewerkt in een (opvraagbaar) onderzoeksrapport en daarna in een prototype is gevalideerd in twee rondes bij inwoners en ondernemers uit Den Haag.
Vincent vertelt: “wat we bereiken is dat er allemaal standaard ‘bouwblokken’ zijn, die kunnen bijdragen aan één oplossing. Zo kan iedere gemeente zich richten op verschillende bouwblokken (al dan niet voor een specifiek domein), zodat het budget van alle gemeentes vloeit naar één oplossing. Het resultaat hiervan is dat je met minimale inspanningen alles in het online portaal kan overnemen om steeds betere dienstverlening te leveren. Dit doen we met behulp van de componenten uit het NL Design System. Vervolgens kan iedere gemeente zelf de kleuren, lettertypes en logo’s aanpassen. Al het andere is ‘zo’ over te nemen. Je kunt je voorstellen dat er ineens veel meer mogelijk is als we deze krachten bundelen.”

De voordelen en uitdagingen van het NL Design System
Volgens Vincent is het van essentieel belang om goed samen te werken als er een écht vriendelijke dienstverlening geleverd moet worden. Zo ziet Vincent meer voordelen van het inzetten van het NL Design System, denk aan:
- Sneller live kunnen;
- Samenwerken met andere gemeentes;
- Sneller kunnen reageren op alles wat nodig is voor ondernemers en inwoners van de gemeente;
- Het bespaart veel tijd omdat anderen al iets ontwikkeld hebben dat gebruikt kan worden
met minimale inspanningen.
“Door samen aan verschillende functies te bouwen kun je van elkaars expertise leren. Hierbij is het ook belangrijk dat je een ecosysteem creëert waaraan ook meerdere leveranciers meedoen. Het leuke aan werken volgens deze filosofie is dat je bovendien ineens samenwerkt met mensen door het hele land. We zijn continu aan het samenwerken met andere steden en overheidsinstanties die met hetzelfde bezig zijn.” – vertelt Vincent enthousiast.
Meedoen?
Wil je meer weten of graag meedoen? Neem dan contact op met Angela Imhof. Voor meer informatie kun je je ook aanmelden op ons Slackkanaal.