Van positieve feedback achter de schermen tot ‘eigenwijze’ leveranciers die dan tóch het NL Design System gaan gebruiken. Developers Robbert Broersma en Yolijn van der Kolk zijn beiden vanaf het eerste uur betrokken bij het NL Design Team. Als lid van het kernteam hebben zij inmiddels heel wat mijlpalen meegemaakt. In dit artikel vertellen ze meer over de ontwikkelingen van het NL Design System.
Mijlpalen van het NL Design System
De kick om partijen te horen zeggen dat ze ‘uiteraard’ gaan bouwen met behulp van het NL Design System, dat is volgens Robbert en Yolijn wel 1 van de grootste mijlpalen die ze hebben bereikt. Voor beiden is de toewijding aan het project heel normaal, want een groot deel van hun tijd gaat uit naar het beantwoorden van vragen over het NL Design System. Die toewijding gaat zelfs zo ver dat Robbert regelmatig prioriteit geeft aan het helpen van betrokken partijen, dan werken aan zijn eigen projecten. “Ik vind het belangrijk om hulp te bieden wanneer nodig, ook al moet ik mijn eigen projecten dan aan de kant leggen. Ook als partijen interesse hebben in het NL Design System, maak ik altijd tijd om op korte termijn een afspraak in te plannen. De drempel moet voor partijen zo laag mogelijk zijn om mee te werken, of bij te dragen.”
“We leggen geen gouden eieren”
Robbert legt uit dat er niet voor niets is gekozen voor de ‘estaffete-aanpak’ voor het NL Design System: “Niet alles wat wij maken is de enige juiste manier. Wat we willen is dat we elkaars werk en componenten gebruiken, om het vervolgens in de praktijk te gebruiken en te verfijnen. We hebben namelijk nooit gezegd dat we gouden eieren leggen. Het mooie is juist om samen een start te maken en het met verschillende partijen door te ontwikkelen.”
Yolijn: “Wat ik persoonlijk heel leuk vind, is dat het vertrouwen tussen ons als kernteam en de aangesloten partijen inmiddels heel groot is. Soms test ik iets en dan pakt dat verrassend goed uit. Vaak zie je dan dat de anderen partijen het direct overnemen, zelf testen, beter maken en wij dat dan weer over kunnen nemen. Dat stukje vertrouwen maakt het open source werken de moeite waard.”
NL Design System is niet alleen voor gemeenten
Dat het NL Design System alleen voor gemeenten zou zijn, wil Robbert graag ontkrachten: “Veel partijen denken dat het designsystem alleen voor gemeenten is, maar dit is niet waar. De componenten die we ontwikkelen zijn herbruikbaar voor verschillende huisstijlen, ook voor de Rijksoverheid bijvoorbeeld. Alleen mogen we dit niet altijd laten zien.”
Robbert hoopt dan ook meer teams van de Rijksoverheid te motiveren om aan te sluiten bij het NL Design System: “De Rijkhuisstijl is een grote kans voor samenwerking tussen honderden ontwikkelteams die bij de Rijksoverheid ‘mooi spul’ maken. De ‘geheimzinnigheid’ van de Rijkshuisstijl remt de innovatie. Mijn droom is dat teams zonder logins bij elkaar in de keuken kunnen kijken, zodat ze zien wat er nu al mogelijk is met het NL Design System in combinatie met de Rijkshuisstijl. Ik wil dat ze kennis delen, voortbouwen op elkaars werk, en hun schaarse tijd aanwenden voor leukere dingen dan voor de duizendste keer een button te laten voldoen aan de Rijkshuisstijl. Bedenk maar eens hoeveel developers voor het Rijk werken, als die toch allemaal konden bijdragen aan een beter NL -Design System… dan zouden we veel sneller stappen maken voor digitale toegankelijkheid!”
Inmiddels werken verschillende partijen mee aan het NL Design System, die ook werken aan een betere Rijksoverheid.
Denk hierbij aan:
- Gemeente Den Haag en Gemeente Utrecht
- Leveranciers zoals Acato en Ritense
- RVO
- Open Formulieren, een samenwerking van Dimpact en Maykin Media
- Logius
Hoe meer diverse organisaties er aansluiten, hoe beter we kunnen zorgen dat onze componenten en patronen in verschillende huisstijlen en situaties goed werken. Door dan ook nog met verschillende developers samen te werken kunnen we ook zorgen dat wat we bouwen in de praktijk goed (her)bruikbaar is. Zowel Robbert als Yolijn hopen dus ook dat meer partijen aansluiten: “We komen nu ook met semi-overheidsorganisaties in gesprek zoals universiteiten doordat leveranciers onze naam noemen. Hoe actiever onze community is, hoe meer we met z’n allen kunnen bereiken.”
Meedoen aan het NL Design System?
Wil je meer weten of graag meedoen aan het NL Design System? Neem dan contact op met projectleider Angela Imhof of bekijk onze website.